FAQ – Vragen

Hoe wordt een litho of steendruk gemaakt?

Een Litho of steen gravure is een oude techniek in de groep grafiek. Het maakt gebruik van de eigenschap dat water en vet elkaar afstoten. Op een speciale kalksteen, die volledig is gepolijst, wordt met vetkrijt een tekening gemaakt. Dan wordt de steen met laagje arabische gom en een beetje salpeterzuur bedekt. Het vet zet zich goed af op de steen en het wit krijgt een beschermend laagje om het water makkelijk op te nemen. Bij het inrollen van de inkt hecht deze alleenmaar op de vette tekening.Op de steen wordt nu een vel papier gelegd en het geheel onder een persrol afgedrukt. Wordt de litho in meerder kleuren gemaakt dan wordt dit proces per kleur opnieuw geproduceerd.

Een Ets, wat is dat eigenlijk?

Een ets (droge naald ets) is een diepdruktechniek waarbij getekend wordt op een met vernis afgedekte koperen of zinken plaat. De tekening wordt vervolgens ingebeten in zuur en op vochtig papier afgedrukt. De gravure is de voorganger van de ets. Ze wordt gemaakt op een metalen plaat (koper, staal of zink). Scherpe beitels zorgen voor de lijnvoering. De bovenkant van de metalen plaat wordt afgedekt met een dunne afdeklaag. Deze afdeklaag, afdekvernis genoemd, bestaat uit asfaltpoeder, bijenwas en terpentijn. De onderzijde (achterzijde) van de plaat dekt men af met spirituslak (schellak opgelost in spiritus). Dat is handig bij het wassen van de beeldkant, daar schellak (gomlak) enkel met alcohol (ethanol, methanol) oplost en de vernis aan de beeldkant (voorzijde) enkel met terpentijn of white spirit. Vervolgens brengt de etser met een etsnaald of scherp voorwerp de afbeelding (lijnets) in de afdeklaag aan, rekening houdend met de afdruk die in spiegelbeeld op de afdruk (drager, blad) komt te staan.Roel Wilkens, mono, goudfolie

Wat is grafiek

Grafiek is de verzamelnaam van kunst op papier d.m.v oude technieken. Bijvoorbeeld ets of gravure, litho of steendruk, lino, zeefdruk of serigraphie, houtsnede of houtgravure.
De kunstenaar zet zijn handtekening met potlood aan de rand van het kunstwerk en tevens het nummer volgorde..
Bijvoorbeeld als deze prent nummer 5 is uit een serie van 20. Dan is de notatie 5/20.
Hoe lager de serie is hoe interessanter voor verzamelaars.